Kansainvälistä kahvipäivää vietetään 1. lokakuuta

Nyt on hyvä aika varmistaa, että varusteet paremman kahvin valmistukseen on kunnossa!

Brewers Cup Champion Barista Jani Mikkonen antoi vinkit parempaan kahviin!

Kaikki lähtee kahvimyllystä: jauha pavut vasta juuri ennen kahvinvalmistusta

Kun kahvipapu jauhetaan, iso osa kahviaromeista häviää jo viidessä minuutissa ilmaan. Siksi parhaan makuisen kahvin kotona saat jauhamalla kahvipavut juuri ennen valmistusta. Kahvin oikea karkeus vaikuttaa kahvin makuun ratkaisevasti – liian hienoksi jauhettu kahvi on kitkerää ja kuivaa, liian karkeaksi jauhettu ohut ja hapokas. Kahvin oikean karkeuden määrittää valmistustekniikka: esimerkiksi suodatinkahville optimaalinen karkeus on huomattavasti hienompaa kuin pannukahville, mutta merkittävästi karkeampaa kuin espressokoneelle. Kahvimyllyllä voit jauhaa kahvin aina oikeaan karkeuteen huolimatta siitä, millä menetelmällä kahvisi milloinkin valmistat.

Kun valmistat kahvia suodatinkeittimellä, muista nämä:

1. Oikeat mittasuhteet: 6g kahvia 1dl vettä kohden on hyvä aloituskohta
2. Kahvin ja sen jauhatuksen tuoreus: 1-4 viikkoa paahdosta, alle 5min jauhamisesta
3. Puhdas keitin ja tuore vesi, joka ei ole päässyt seisomaan. Muista että vesi esimerkiksi kotona, työpaikalla tai mökillä on erilaista. Suodatinkahvi on lähes 99% vettä jonka mineraalit luovat tartuntapinnan kahvin maulle. Käytä aina hyvälaatuista vettä – joillakin alueilla voi olla tarpeen suodattaa vesi.
4. Kastele suodatinpaperi ennen valmistusta. Tällä päästään paperin ei-toivotuista sivumauista eroon ja kahvi uuttuu tasaisemmin. Kuiva paperi on kuin pesusieni ja imee itseensä kahvin uuttumisen ensi vaiheet hyvin tehokkaasti.


Barista Jani Mikkosen tarkistuslista kahvinkeittimen ja kahvimyllyn hankintaan

Mitä voit vaatia kahvimyllyltä?
– Tarkista, että terä todella jauhaa pavut – ei leikkaa tai silppua papuja. Jauhatustuloksen ja partikkelijakauman tulee olla mahdollisimman tasainen.
– Tarkista, että kahvimylly jauhaa kahvin oikeaan karkeuteen valmistusmenetelmän mukaan. Kaikki kahvimyllyt eivät pysty jauhamaan esimerkiksi espressokoneille sopivaa jauhatusta tai pannukahviin sopivaa karkeutta.

Mitä voit vaatia kahvinkeittimeltä?
– Vähintään sen, että keittimessä on taatusti oikea ja tarkka lämpötila sekä uuttoaika! Esimerkiksi European Coffee Brewing Centren hyväksyntä antaa osviittaa siitä, että keitin täyttää korkeat laatuvaatimukset.
– Uuttoajan säätömahdollisuus on tärkeää silloin, kun valmistat täyttä pannua pienemmän määrän kahvia.
– Irrotettava vesisäiliö ja pumppu, joka tyhjentää keittimen kokonaan vedestä, auttavat käyttämään vain puhdasta, tuoretta vettä jokaiseen kahvinvalmistukseen. Jos vesisäiliö ei ole irrotettava, älä koskaan täytä sitä käyttäen kahvipannua!
– Puhdistusmuistutus – säännöllinen puhdistus pitää kahvin maun hyvänä jatkossakin – muistutus on aina hyvä apu!

Tutustu Wilfan Classic kahvinkeittimiin

Tutustu Wilfa Svart Precision kahvinkeittimeen


Jani suosittelee: Svart Precision kahvinkeitin ja Svart Uniform kahvimylly

SVART UNIFORM kahvimylly jauhaa pavut tarkasti ja täsmällisesti espressosta aina pannukarkeuteen saakka.

Täydellisen suodatinkahvin valmistuksessa tärkeintä on puhdas vesi, mittasuhteet, oikea uuttoaika ja tarkka lämpötila – näistä kaikista huolehtii SVART PRECISION kahvinkeitin.

Julkaistu 27. syyskuun, 2019 i Uutiset