Wilfa ilmalämpöpumput – kehitetty koviin suomalaisiin olosuhteisiin

Pohjoismaalaisina me Wilfalla tiedämme, millaista on asua Pohjoismaissa. Tiedämme, että ilmalämpöpumppujen on kestettävä pitkät kylmät ajanjaksot yhtälailla kuin kosteat säät ja kesän lämpö. Toisin sanoen tiedämme, että pohjoismaiset ilmasto-olosuhteet voivat olla haaste laitteelle, jonka tulee toimia ulkona vuoden ympäri.

Ilmalämpöpumppu on kustannustehokas lämmitysvaihtoehto, joka tuottaa lämpöä käyttämällä ilmassa jo olevaa energiaa. Kesän kuumina päivinä toimintaprosessi on sama: lämpötilaero käytetään hyödyksi ja lämmin ilma jäähdytetään. Yksinkertaisilla huolto- ja ylläpitotoimenpiteillä ilmalämpöpumpun käyttöikä on noin 10-15 vuotta

– mahdollisesti kauemmin.

Kaikissa Wilfa ilmalämpöpumpussa on 7 vuoden takuu.

VARMEPUMPE Wilfa Narvik 25 INNEDEL
Ilmalämpöpumppu
VARMEPUMPE Wilfa Narvik 35 INNEDEL
Ilmalämpöpumppu
VARMEPUMPE Wilfa Svalbard extreme INNEDEL
Ilmalämpöpumppu
Lillehammer varmepumpe - Wilfa
Ilmalämpöpumppu
Varmepumpe Trysil 6500 Gulv
Ilmalämpöpumppu

Wilfa ilmalämpöpumppujen ominaisuudet

Lämmitys

Uusissa ilmalämpöpumpuissa on yleensä ylläpitolämpötila toiminto, jolla lämmitettävän tilan halutuksi lämpötilaksi voidaan ilmalämpöpumppuun asettaa esimerkiksi +10C: tällöin se pitää tilan lämpötilan kokoajan n. 10 asteessa. Ylläpitolämmitys on omiaan esimerkiksi varaston tai kesämökin talviajan lämmitykseen. Muita käyttökohteita ovat harrastetilat, kotieläinten tilat sekä yritysten varastot ja hallit jne. Tilassa täytyy kuitenkin ilmalämpöpumpun lisäksi olla aina varalta myös sähköpatterit tai jokin muu varalämmitysjärjestelmä, sillä se ei yksin pysty ylläpitämään +10C lämpötilaa kovilla pakkasilla. Ilmalämpöpumppu lopettaa toimintansa sisälämpötilan laskiessa alle +5C, joten varalämmitysjärjestelmän termostaatin voi säätää esim. +7C. Näin varmistetaan, ettei lämpötila pääse laskemaan liian alhaiseksi.

Viilennys

Ilmalämpöpumppuja käytetään maailmalla erittäin paljon pelkkään jäähdytykseen.

Kesähelteillä se on omiaan myös meille Suomalaisille. Kuuman ja kostean ilman tilalle saadaan viileää ja kuivaa ilmaa. Usein luullaan että ilmalämpöpumppu kuluttaa paljon sähköä viilennyskäytössä. Tämä ei enää pidä paikkaansa, koska nykyiset ilmalämpöpumput kuluttavat viilennyskäytössä sähköä noin 1 euron verran vuorokaudessa. Sopiva viilennyksessä ilmalämpöpumpulta pyydettävä lämpötila on noin +24-25°C, koska ilmalämpöpumppu poistaa samalla kosteutta ja kuiva ilma tuntuu viileämmältä.

Ilmalämpöpumppu sisäilman kierrättäjänä ja puhdistajana

Ilmalämpöpumppu lisää asumismukavuutta huomattavasti. Hitaasti kiertävä ilma tasoittaa lämpötilan koko talossa, ja samalla sekä kosteus- että homeriskit vähenevät sisäilman kosteuden laskiessa. Sillä saadaan raikas sisäilma, ja myös lattiat tuntuvat lämpimämmiltä. Ilmalämpöpumpussa on useita ilmansuodattimia, jotka parantavat huomattavasti sisäilman laatua, ja sitä käytetäänkin juuri sen vuoksi erittäin paljon allergisten sekä kotieläimiä sisätiloissa pitävien ihmisten ilmanpuhdistusjärjestelmänä.

Tärkeimpiä hankintaohjeita

Hanki ilmalämpöpumppu asennettuna. Näin et jää pumpun toimittajan ja asentajan vastuuerimielisyyksien uhriksi vika- tai neuvotapauksessa. Tee kirjallinen sopimus. Vaadi takuutapauksia sekä huoltoa varten yhteystiedot kirjallisina.

Vaadi asentajalta käyttöönottopöytäkirja, käyttöönotto–opastus pumpulle ja järjestelmälle osana talosi lämmitysjärjestelmää. Käy läpi myös laitteen suodatusominaisuudet, niiden huollon tarve ja ohjeet sekä jäähdytyksen toiminta ja energiankulutus. Varmista pumpun asentajan pätevyys (EUCERT tai vastaava).Pumpun saa asentaa vain sellainen asentaja tai yritys, jolla on kylmäainepätevyys ja sähköpätevyys.

Valitse luotettava myyjä. Hanki ilmalämpöpumppu teknisesti osaavasta, luotettavasta ja taloudellisesti vakaasta yrityksestä.

Wilfa ilmalämpöpumppujen sähkönkulutus – paljonko lämmittäminen ja viilentäminen maksaa?

Ilmalämpöpumppu lisälämmöntuottajana

Ilmalämpöpumppu säästää energiaa vuosittain n. 3 500–8 000 kWh asunnon koosta riippuen sähkö- ja öljylämmitteisissä taloissa. Kaukolämpökohteissa säästöt ovat hieman pienemmät. Rahallisesti 3 500–8 000 kWh energiansäästö tarkoittaa n. 400–900 euron vuosittaisia säästöjä. Kuinka paljon ilmalämpöpumpun sähkönkulutus sitten on lämmityskautena? Tässä kohtaa on hyvä tarkastella laitteen SCOP-arvoa.

SCOP-arvo kertoo, kuinka paljon ilmalämpöpumppu tuottaa lämpöenergiaa yhdellä kilowatilla sähköenergiaa. SCOP-arvo tarkoittaa ilmalämpöpumpun tuomaa hyötysuhdetta. Esimerkkinä Wilfa Svalbard -ilmalämpöpumpussa SCOP-arvo on 5,3, joka on markkinoiden yksi korkeimpia SCOP-arvoja. Yksi kilowatti sähköenergiaa muuttuu tällöin 5,3 kilowatiksi lämpöenergiaa.

Laskennallisesti ilmalämpöpumppu tuottaa talvella 3 500–8 000 kWh:n säästetyn lämpöenergian n. 6000–1500 kWh:lla sähköenergiaa. Jos lämpötila laskee lähelle –30 °C, niin laadukkaan ilmalämpöpumpun hyötysuhde on yhä n. 2-3. Halvat ilmalämpöpumput lakkaavat usein tuottamasta säästöjä n. –10 °C paikkeilla.

Tarkista siis, että ilmoitettu SCOP-arvo on testattu Pohjoismaisissa olosuhteissa, eikä esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Ilmalämpöpumpulla viilentäminen maksaa helteisenä kesäpäivänä asunnosta riippuen vain 0,5–1 €, vaikka ilmalämpöpumppu olisi koko vuorokauden päällä.

Viilennykseen kuluu koko kesän aikana sähköä vain n. 20–40 € edestä. Vaikka  ilmalämpöpumppu on yötä päivää päällä kesä-, heinä- ja elokuun, niin viilennyksen hinta ei silloinkaan ole kuin maksimissaan 100 € koko kesältä. Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus on kesän aikana käyttömäärästä riippuen n. 100–400 kWh. Itseasiassa viilentäminen on edullisempaa kuin lämmittäminen.

Useat tekijät vaikuttavat ilmalämpöpumpun optimaaliseen toimintaan. Esimerkiksi se, kuinka suuri asunto on, miten hyvin se on eristetty ja mihin ilmalämpöpumppu sijoitetaan. Sopivan mallin valinnassa apua saat paikalliselta huoltohenkilöltä tai asentajalta

Usein kysyttyjä kysymyksiä ( FAQ )

Minulla tai perheenjäsenelläni on hengitykseen liittyviä ongelmia. Voimmeko hankkia ja käyttää lämpöpumppua?

Lämpöpumppu jakaa lämpöä ilman liikkeen kautta. Tällainen ilman liike luo olosuhteen, jonka monet hengitysongelmista kärsivät kokevat miellyttäväksi. Toisin kuin seisova ilma, josta ei suodateta pölyä (kuten monissa muissa lämmitysmenetelmissä), on haasteellisin olosuhde hengitysongelmaiselle.

Voinko käyttää muita lämmitysmenetelmiä, kuten polttaa takassa puita, lämpöpumppua käyttäessäni?

Voit yhdistää erilaisia lämmitysmenetelmiä. Mikäli huoneen lämpötila nousee yli lämpöpumppuun asetetun lämpötilan (30 °C saakka), vain sisäyksikön puhallin jatkaa käynnissä kierrättäen ilmaa huoneessa.

Lämpöpumppu monesti pysähtyy ja sammuu ulkona, vaikka ulkona ei ole kovin kylmä?

Lämpötilat +5 ja – 5 °C välillä altistavat lämpöpumpun jäätymiseneston toimimaan tehokkaammin. Tämä johtuu siitä, että näissä lämpötiloissa ilma on kosteampaa kuin silloin, kun lämpötila laskee alle -5 °C. Jäätymisenesto hyvissä lämpöpumpuissa perustuu tarpeeseen (esimerkiksi: jäätymisenesto käynnistyy tuottaakseen tehokkaimman ilmavirran ulkolämpötilasta huolimatta). Toimintatakuu Wilfa lämpöpumpuissa on -25 °C.

Lämpöpumppu ei tuota tarpeeksi lämpöä matalissa lämpötiloissa

Kaikki lämpöpumput tuottavat hieman vähemmän lämpöä erittäin kylminä päivinä ulkolämpötilan ollessa alle -15 °C. Lämpöpumppuun asetetun lämpötilan nostamisella ei tällöin ole juurikaan vaikutusta; näissä olosuhteissa lämpötilan nostaminen aiheuttaa ainoastaan tarpeetonta kuormitusta kompressorille. Lämpöpumpun käyttöiän pidentämiseksi suosittelemme käyttämään lämpöpumpun lisäksi muita lämpölähteitä erittäin kylmällä ilmalla (-15 °C ja alle).

Vaikka painan kaukosäätimestä, ei aina tapahdu sitä mitä haluan lämpöpumpun tekevän?

Vaihda kaukosäätimen paristot. Lisäksi, varmista että sisäyksiköstä kuuluu merkkiääni, kun painat toimintopainikkeita kaukosäätimestä. Normaali toimintaetäisyys esteettä on 7-10 metriä.

Lämpöpumppu pysähtyy ajoittain

Jos ajastin on käynnissä, lämpöpumppu saattaa käynnistyä ja pysähtyä vaikka asetettua lämpötilaa ei olisi saavutettu. Jos et ole varma ajastuksesta, poista paristot 2 minuutin ajaksi nollataksesi asetuksen.

Lämpöpumppu ei pysähdy asetettuun lämpötilaan

Tarkista että kaukosäätimestä on asetettu I FEEL -asetus ja että kaukosäädintä ei ole käännetty pois sisäyksiköstä. Jotta I FEEL -toiminto toimii, on kaukosäätimen osoitettava sisäyksikön suuntaan esteettä ja altistumatta kylmille ilmavirroille.

Kuinka tehokas lämpöpumppu (kapasiteetti) minun tulisi hankkia?

Tämä riippuu siitä, mihin asunnossasi voit lämpöpumpun sisäyksikön asentaa. Tavallisesti sisäyksikkö asennetaan olohuoneeseen ja lämpö jakautuu viereisiin huoneisiin samassa kerroksessa. Asiaan vaikuttaa myös se, miten asuntosi huoneet sijaitsevat suhteessa toisiinsa. Tavanomaisessa asunnossa tarvitaan 4.5 - 6.5 kW kapasiteettia. Sisäyksikön sijoittamisella on ratkaiseva vaikutus tulokseen!

Jos asunnossani on sähkökatkos, voinko sähköjen palatessa manuaalisesti käynnistää lämpöpumpun kaukosäätimestä?

Lämpöpumput on varustettu automaattisella käynnistyksellä. Kun sähköt palaavat, lämpöpumppu käynnistyy automaattisesti 3-5 minuutin kuluttua. Älä koske kaukosäätimeen välittömästi sähkökatkon jälkeen vaan odota, että lämpöpumppu käynnistyy automaattisesti.

Missä ajassa lämpöpumppuun sijoittaminen maksaa itsensä takaisin?

Normaalisti säästät lämpöpumppuun sijoittamasi summan 3-5 vuodessa. Tämä toki riippuu paljon siitä, kuinka käytät lämpöpumppuasi. Korkean sisälämpötilan ylläpito (yli 23 °C), useat erittäin kylmät talvet sekä huollon puute lisäävät kulutusta ja kuormittavat lämpöpumppua. Hyvän lämpöpumpun elinkaaren tulisi olla 8-12 vuotta. Jälleenmyyjältäsi saat lisätietoa lämpöpumpun sopivasta ja suositeltavasta käytöstä huomioiden asuntosi ja perheenjäsentesi tarpeet.

Tulisiko minun sammuttaa lämpöpumppu, kun en tarvitse lämmitystä tai viilennystä?

Suosittelemme asettamaan laitteen kaukosäätimestä ns. puhallin-asetukselle. Silloin vain sisäyksikkö jatkaa toiminnassa ja ulkoyksikkö on lepotilassa. Tällä asetuksella sisäilmaa suodatetaan ja miellyttävä ilmanliike asunnossasi pysyy yllä. Virrankulutus tällä toiminnolla on tavallisesti 30-40 wattia. Suosittelemme siis, että käytät lämpöpumppua läpi vuoden, vaikka sinulla ei olisi tarvetta viilentää tai lämmittää ilmaa. Useimmissa lämpöpumpuissa on 4 erilaista asetusta ja voit valita kaukosäätimestä sopivan asetuksen vuodenajan mukaan.

Käyttääkö ilmalämpöpumppu paljon virtaa viilentäessään?

Modernissa lämpöpumpussa on vaihtosuuntaajalla varustettu/ohjattu kompressori. Tämä tarkoittaa sitä, että kompressori pystyy tuottamaan tehokkaammin painetta ulkoilman lämpötilamuutosten mukaisesti. Tämän ansiosta kompressorin virrankulutus vähenee ulkolämpötilan laskiessa, kun lämpöpumppu tarvitsee vähemmän energiaa toimiakseen. Toimintaperiaate on sama ilmaa viilennettäessä. Yleissääntönä voidaan sanoa, että virrankulutus ilmanviilennyksessä on puolet virrankulutuksesta lämmitysasetuksella.

Kuinka usein sisäyksikön suodattimet tulisi puhdistaa?

Tämä on hyvin tapauskohtaista. Pölyä on kaikkialla ja yleisesti suositeltava puhdistusväli on kahden viikon välein tai kerran kuussa. Käytä puhdistuksessa pölynimurin harjasuutinta. Jos suodattimet ovat kovin likaiset, pese suodattimet haaleassa vedessä astianpesuaineella.

Laitteesta kuuluu outo ääni

Täysin normaalia. Ääni johtuu sisäputken lämpötilan aiheuttamasta lämpötilamuutoksesta ulkoyksikön jäätymisenestotoiminnon JÄLKEEN.

Sisäyksikkö joskus lopettaa toiminnan ja näyttöön ilmestyy koodi?

Laite pysähtyy virheviestin vuoksi. Katso virhekoodilista selvittääksesi, mistä virheestä on kyse ja miten tulisi edetä. Jos et löydä vastausta virhekoodilistauksesta, ota yhteys huoltoon.

Sisäyksikkö tuottaa vain vähän ilmaa?

Tarkista pölysuodattimet ja tarvittaessa puhdista ne. Tarkista myös, että kaukosäätimestä asetettu puhallusnopeus vastaa tarvettasi. Kokeile lisätä puhaltimen nopeutta yhdellä portaalla tai käytä AUTO toimintoa oletuksena. Sopiva puhallinnopeus kullekin asunnolle ja huoneistolle on yksilöllinen.

Sisäyksiköstä tulee pahaa hajua?

Koska huoneen ilma kierrätetään sisäyksikön läpi, voi pahan hajun lähde olla peräisin asunnosta, esimerkiksi huonekaluista, verhoista, tupakasta tms. Toinen mahdollinen syy hajulle aiheutuu, kun lämpöpumppu on ensin asetettu viilennykselle ja asetetaan sitten lämmitykselle. Kondenssivesi lämpöpumpussa haihtuu, mistä voi aiheutua hieman hajua muutaman minuutin ajaksi. Tämä ei ole vaarallista.

Onko normaalia että sisäyksiköstä tulee höyryä / kosteutta?

Viilennystoiminnolla lämpöpumppu kylmentää ilman nopeasti. Tästä johtuen voi vaikuttaa siltä, että yksiköstä tulee höyryä. Tämä ei ole vaarallista.

Ulkoyksiköstä tulee vettä?

Tämä on normaalia ja aiheutuu jäätymisenestoprosessista.

Lämpöpumppu puhaltaa kylmää ilmaa talvikausina?

Tarkista, mikä toiminto tai asetus lämpöpumppuun on asetettu. AUTO-asetuksella lämpöpumppu vaihtelee kuuman ja kylmän ilman välillä ylläpitääkseen sopivaa lämpötilaa. Tästä syystä lämpöpumppu saattaa alkaa viilentää huoneilmaa, mikäli huoneen lämpötila ylittää asetetun lämpötilan. Lämmitettäessä HEAT-toiminnolla lämpöpumppu lopettaa lämmöntuoton, kun valittu lämpötila on saavutettu. Näin laite myös säästää energiaa/virtaa.

Mitä minun tulisi tehdä taatakseni mahdollisimman pitkän käyttöiän lämpöpumpulleni?

Asentajan kanssa tehtävä huolto-/palvelusopimus voi säästää tarpeettomia kuluja ja edesauttaa saavuttamaan pidemmän käyttöiän lämpöpumpulle, kun saat kaikki mahdolliset päivitykset ja korjaukset ilman lisäkustannusta. Vaikka tällaisella palvelusopimuksella on oma kustannuksensa, saat korjaukset aina edullisemmin kuin erillisellä kustannuksella ilman palvelusopimusta

Ota yhteyttä

    Nimesi (pakollinen)

    Sähköposti (pakollinen)

    Puhelinnumero (pakollinen)

    Viesti

    Asentajat