VALITSE OIKEA TEHOSEKOITIN TARPEISIISI

Tehosekoittimen valinta voi olla joskus haastavaa, sillä niitä on laaja kirjo erilaisilla toiminnoilla. Siksi olemmekin Wilfalla koonneet yhteen parhaat vinkit, jotka auttavat valitsemaan blenderin, joka on varmasti hyvä sijoitus omiin tarpeisiin nähden.

KEITTIÖN MONIPUOLISIN TYÖKALU

Tehosekoitin on yksi keittiön monipuolisimmista työkaluista. Monesti sitä käytetään smoothieiden valmistamiseen tai jään murskaamiseen, mutta valitettavasti sen käyttö jää usein siihen. Hyvä tehosekoitin yksinkertaistaa useita erilaisia tehtäviä keittiössä: se mahdollistaa esimerkiksi vohvelitaikinan, vauvanruoan, keittojen, kastikkeiden, peston, dippien, kaakaon, mantelijauhon, kaurajauhon ja vaikka minkä muun valmistamisen!

Tehosekoittimen ominaisuudet ja käyttötarkoitukset

1. Tehosekoittimen kannu

Sekoittimen koko vaikuttaa luonnollisesti siihen, kuinka ison määrän voit valmistaa erilaisia annoksia. Neljän hengen perhe tarvitsee suhteellisen suuren kannun valmistaakseen kullekin 3 dl annoksen.
On hyvä muistaa, että valmiit smoothiet vievät vähemmän tilaa kuin sekoittamattomat ainesosat. Siksi kannattaakin valita kannu, johon mahtuu noin 50 prosenttia enemmän kuin haluttu määrä smoothieta.
Osa kannun valmistusmateriaaleista sopii paremmin toisenlaiseen kokkailuun kuin toiset. Siksi tässäkin on hyvä pohtia, mihin itse tarvitsee tehosekoitinta.
Useimmat lasikannuiset blenderit murskaavat tehokkaasti jäätä ja muita kovia ainesosia, mutta ne eivät kestä korkeita lämpötiloja tai suuria lämpötilan vaihteluita. Jos kannulla valmistaa esimerkiksi kylmän smoothien ja sen huuhtelee välittömästi käytön jälkeen kuumalla vedellä, se voi halkeilla. Yli 60 asteen seokset voivat myöskin aiheuttaa lasikannun halkeilun.
Usein onkin viisaampaa valita boroslikaattikannu, joka on valmistettu lämmönkestävästä lasista. Lasi kestää jopa 90 astetta sekä suuria lämpötilaeroja.
Jos tietää tarvitsevansa vieläkin korkeampia lämpötiloja, kannattaa valita tritan-muovinen kannu. Tämä materiaali kestää jopa 100 astetta.
Jotkut kannut on valmistettu tavallisesta muovista. Ne toimivat myös tiettyihin tarkoituksiin, mutta ovat usein heikompia jään ja muiden kovien ainesosien murskaamisessa.

2. Tehosekoittimen moottorin teho ja nopeus

Tehosekoittimen moottorin teho ilmoitetaan watteina (W) ja se vaihtelee noin 500 – 2000 watin välillä.
Nopeus ilmoitetaan RPM:nä (= kierrosta minuutissa) ja se vaihtelee välillä 10000 – 40 000 RPM ilman ainesosia mitattuna. Mitä korkeammat nämä arvot ovat – sitä enemmän tehoa sekoittimessa on.
Ainesosien kovuus hidastaa luonnollisesti tehosekoittimen murskausnopeutta. Kovien ja isojen ainesosien murskaamiseen tarvitaankiin siis tehokasta ja nopeaa moottoria; mieluiten yli 1000 W ja 20000 RPM.

3. Tehosekoittimen terät

Terien laatu vaikuttaa siihen, miten hyvin blenderi pysyy tehokkaana ajan myötä. Kovalla esimerkiksi Japanista tuodulla teräksellä tehosekoitin pysyy tehokkaana joka päivä, mahdollistaen herkullisten smoothieden valmistamisen viikko toisensa jälkeen.
Tehosekoittimen terät on suunniteltu joko sekoittamaan nestemäisiä seoksia tai murskaamaan kovia ainesosia. Nesteisiin erikoistuneilla sekoittimilla on poikittainen- tai meritähtityyppinen terä, jossa jokaisella terällä on tietynlainen kulma. Kovaan murskaamiseen tarkoitettu tehosekoitin tarvitsee taas pidemmän terän.
Tämä ei välttämättä tarkoita, että pitäisi omistaa kaksi kannua eri terillä. Nesteiden sekoittamiseen tarkoitetun kannun terä voi myös halkaista ainesosia. Samoin kovaotteiseen murskaamiseen tarkoitetulla terällä varustettu kannu sekoittaa myös smoothiet erinomaisesti. Se vain vie vähän kauemmin.

4. Tehosekoittimen ohjelmat

Vaikka monissa tehosekoittimissa on ohjelmia, jotka auttavat annosten valmistamisessa, nopeutta säädetään usein manuaalisesti. Nämä laitteen valmiit ohjelmat tekevät valmistamisesta kuitenkin erittäin yksinkertaista, helppoa ja tehokasta.

5. Tehosekoittimen lisäosat

Tehosekoittimen suosituimmat lisävarusteet ovat 2GO-pullo ja painin. 2GO-pullon avulla annoksen voi sekoittaa suoraan pulloon. Se on helppo ottaa mukaan suoraan töihin tai treeneihin. Lisäksi koko kannun pesemisen voi unohtaa, sillä puhdistettavana on vain itse pullo.
Painimen avulla ainekset voi työntää lähemmäksi kannun teriä samalla, kun sekoitus on käynnissä. Tämä lisäosa on erittäin hyödyllinen varsinkin, jos seoksessa on vain vähän nestettä tai ainesosia, johon terät eivät ylety.
Painin on saatavana myös lämpötilamittarilla, jota voidaan käyttää lämpötilan säätämiseen, kun teet esimerkiksi kuumaa kaakaota tai keittoa.

MUISTA NÄMÄ ASIAT TEHOSEKOITINTA VALITESSA

TEHOSEKOITTIMEMME

TEHOSEKOITTIMEN PUHDISTAMINEN

Kaikki tehosekoittimet on puhdistettava käytön jälkeen. Hyvä ja säännöllinen puhdistus pidentää sekoittimen käyttöikää ja pitää huolen siitä, että terä ja muut osat kuluvat vähemmän.
Tehosekoittimen puhdistus riippuu sekoittimen tyypistä ja siitä, voidaanko terät irrottaa vai ei. Teriä ei saa koskaan pestä astianpesukoneessa, koska pesuaine tekee teristä tylsiä.
Lasikannuissa on yleensä irrotettavat terät, kun taas tritan- ja muovikannuissa ne ovat kiinteät.
Kiinteäteräiset tehosekoittimet puhdistetaan kaatamalla kannuun kuumaa vettä ja pieni määrä pesuainetta. Tämän jälkeen tehosekoittimen annetaan pyörähtää muutama kierros täydellä nopeudella. Kannu huuhdellaan lopuksi puhtaalla lämpimällä vedellä. Jos pesun jälkeen kannusta löytyy vielä kovia tahroja, puhdistamiseen voi käyttää astianpesuharjaa.
Tehosekoitin, jossa terät / jalusta irtoavat, voidaan pestä myös samalla tavalla. Vaihtoehtoisesti blenderistä voi myös irrottaa astianpesukoneeseen kuulumattomat osat ja pestä pelkästään kannun astianpesukoneessa.

5 NOPEAA TEHOSEKOITINVINKKIÄ

1. Jos pilkomattomat ainesosat ovat liian kaukana teristä eivätkä siksi pilkkoudu, lisää nestettä, ravista kannua varovasti tai paina painimella ainesosia alaspäin.

2. Kovien ainesosien, kuten siementen tai pähkinöiden murskaamisessa kannattaa sekoittaa ensin kuiva seos. Näin terä on tehokkaimmillaan, sillä iso nesteen määrä saattaa heitellä pienet siemenet ympäriinsä kannua eivätkä ne välttämättä pääse kosketuksiin terien kanssa.

3. Jos teet vihreitä smoothieita, joissa on paljon pinaattia, kaalia tai muita kitkerämpiä ainesosia, makeat hedelmät, kuten mango tai ananas, tasapainottavat maun hyvin.

4. Jos haluat ottaa mukaan töihin tai harrastuksiin smoothiesi, kannattaa hankkia tehosekoitin, jossa on 2GO-pullo. Voit vamistaa smoothien kätevästi suoraan pulloon. Pullo on yleensä erikseen ostettava lisäosa, mutta joissakin malleissamme sellainen tulee suoraan mukana.

5. Jos aiot tehdä keittoja ja kuumia juomia, tarvitset tehosekoittimen, jolla on korkeammat moottorin kierrosnopeudet. Mitä tehottomampi tehosekoittimen moottori on, sitä kauemmin kitkalämmön syntyminen kannun sisällön lämmittämiseksi kestää. Lisäksi keittoihin ja muihin kuumiin annoksiin tarvitset kannun, joka kestää 90 tai 100 astetta.