Juuri sinulle sopivan, tarpeitasi vastaavan sähköpotkulaudan löytäminen erilaisten tuotteiden, tuotemerkkien ja ominaisuuksien viidakosta voi olla haastavaa. Siksi me Wilfalla olemme laatineet luettelon viidestä vinkistä, joiden avulla sähköpotkulautamatka kulkee sujuvasti eikä akku loppu kesken matkan. Kiinnitä huomiota näihin asioihin ja ominaisuuksiin valitessasi juuri sinulle oikeaa sähköpotkulautaa.

Akku ja toimintamatka

Akun kapasiteetti ilmoitetaan tavallisesti voltteina ja ampeereina (Ah) tai watteina (W). Mitä suurempia nämä arvot ovat, sitä pidempi on akun kesto ja siten myös sähköpotkulaudan kokonaistoimintamatka. Samalla on kuitenkin tärkeä muistaa, että toimintamatkaan vaikuttavat aina myös kuljettaja paino, maasto jolla ajetaan, lämpötila ja esimerkiksi vastatuuli. Useimmille sähköpotkulaudoille annettu toimintamatka on maksimaalinen kantomatka, jonka sähköpotkulauta kulkee täydellä akulla optimaalisissa olosuhteissa mitattuna. Siksi todelliset luvut käytännössä ovat yleensä alhaisemmat kuin on ilmoitettu. Suositus on valita sähköpotkulauta suuremalla akulla ja toimintamatkalla, kuin arvioit tarvitsevasi. Tehokkaampi akku vaatii kuitenkin yleensä pidemmän latausajan kuin pienemmän kapasiteetin akut. Kannattaa siis kiinnittää huomiota myös siihen, kuinka kauan akun lataaminen kestää, ennen kuin päätät minkä sähköpotkulaudan valitset.

Tutustu ja vertaile erilaisia sähköpotkulautojamme löytääksesi sinulle sopivimman mallin

Moottorin teho sähköpotkulaudoissa

Moottorin teho ilmoitetaan tavallisesti wattitehona (wattia) ja kokona (tuumaa). Wattiteho kertoo moottorin tehosta ja tuumista voi päätellä vääntömomentin. Mitä suurempia nämä luvut ovat, sitä voimakkaampi moottori on.

Moottorin korkea teho on tärkeää esimerkiksi ylämäkeen ajettaessa. Harvat asiat harmittavat niin paljon kuin se, että joudut taluttamaan sähköpotkulautasi mäen päälle.

Myynti-ilmoituksissa mainitaan yleensä moottorin nimellisteho, joka on tavallisesti noin 250-350 watin luokkaa. Jotkut valmistajat ilmoittavat sen sijaan maksimitehon, joka on usein jopa kaksinkertainen. Tämä ei tarkoita sitä, että moottorin teho olisi todellisuudessa kaksinkertainen – valmistaja vain ilmoittaa tehon eri mittayksikössä. Paperilla tämä toki saa sähköpotkulaudan näyttämään paremmalta, joten ole tarkkaavainen ja varmista, kummasta on kyse.

Huippunopeus ja suurin nousukulma

Suomessa lain mukaan sähköpotkulaudan rakenteellinen maksiminopeus saa olla enintään 25 km/h ja silloin sähköpotkulauta luokitellaan kevyeksi sähköajoneuvoksi. Tämän nopeuden ylittämisestä seuraa automaattisesti sakot. Monet toimijat ovat säätäneet sähköpotkulaudat kulkemaan 20 km/h huippunopeudella. Sähköpotkulaudat, joissa rakenteellinen maksiminopeus on korkeintaan 15 km/h tunnissa, luokitellaan jalankulkua avustavaksi tai korvaavaksi liikkumisvälineeksi.

Joissakin sähköpotkulaudoissa on erilaisia nopeusasetuksia. Erilaisilla nopeusasetuksilla voidaan määrittää, kuinka nopeasti sähköpotkulauta reagoi kaasupainikkeen painamiseen. Alhaisen nopeuden asetus kannattaa siis valita silloin, kun vasta harjoittelet sähköpotkulaudalla ajoa tai kun ajat haastavissa olosuhteissa.

Luonnollisesti sähköpotkulauta ei pysty ylläpitämään samaa nopeutta ylämäkeen ajettaessa kuin jos ajaisit tasaisella maalla. Siksi sähköpotkulautojen valmistajat ilmoittavat myös suurimman nousukulman, joka on tavallisimmin noin 10-15 prosenttia. Nousukyky mitataan yleensä optimaalisissa olosuhteissa n. 60 kg painavan henkilön ajaessa.

Toisin sanoen, tätä painavampi ajaja saattaa joutua auttamaan potkulautaa ylämäessä, jonka kaltevuus on lähellä suurinta annettua nousukulmaa.

Vinkki: Tämä sähköpotkulauta kulkee vaivatta ylämäkeen

Koko ja mukavuus

Sähköpotkulaudan mitat ja paino ovat tärkeitä kahdesta syystä. Koolla on merkitystä, kun otat sähköpotkulaudan mukaasi autoon, raitiovaunuun tai muualle, tai kun sinun tarvitsee kantaa sitä – vaikkapa ylös portaita. Sähköpotkulaudan paino vaikuttaa myös kulkunopeuteen ja nousukykyyn.

Tarkista siis koko sekä taitettuna että ajoasennossa – ohjaustangon korkeuden tulisi olla sopiva juuri sinulle, sillä liian korkealla tai liian matalalla ohjaustangolla ajo on hankalaa ja epämukavaa.

Mukavuuteen liittyen markkinoilta löytyy useita erilaisia ratkaisuja. Yksi merkittävimmistä ajomiellyttävyyteen vaikuttavista ominaisuuksista on jousitus, joka vähentää iskuja ja tärinää tarjoten mukavan ajon.

Tämä on sähköpotkulautojemme huippumalli – jousitus takaa erinomaisen ajomukavuuden

Näyttö ja sovellus

Sähköpotkulaudalla ajaessasi on tärkeä tietää, kuinka nopeasti ajat, minkä verran akkua on vielä jäljellä ja ehkä myös millaisen matkan olet jo ajanut. Kaikissa sähköpotkulaudoissa et pysty seuraamaan näitä tietoja.

Sähköpotkulaudan E-way E1 näytöltä näet paitsi sen, kuinka paljon akkua on jäljellä, myös ajonopeuden, ajetun matkan sekä valitun nopeusasetuksen. Näytössä näkyvät myös mahdolliset vikailmoitukset.

Näytön lisäksi joihinkin sähköpotkulautoihin on kehitetty puhelimeen ladattava sovellus, jonka avulla saat lisätietoja sähköpotkulaudasta ja pystyt jopa lukitsemaan sähköpotkulaudan sovelluksen kautta.

Tutustu vaihtoehtoihin ja valitse sinulle sopiva sähköpotkulauta!

E-WAY E1 Sähköpotkulauta

E-WAY E2 Sähköpotkulauta

E-WAY E2 PRO Sähköpotkulauta

Julkaistu 1. huhtikuun, 2020 i Uutiset