Brewers Cupin Suomenmestari, barista Jani Mikkonen, antoi vinkkinsä maistuvan pannu- tai nokipannukahvin valmistukseen. Näillä vinkeillä vältät pannukahvin valmistuksen yleisimmät virheet ja saat nauttia maistuvasta kahvista metsäretkellä, vaelluksella tai vaikkapa mökillä.

Pannukahvi saatetaan joskus mieltää kitkeräksi ja tylsän makuiseksi, mutta olen huomannut että useimmiten syynä on ollut pikemminkin huono reseptiikka kuin itse valmistusmenetelmä tai vääränlainen kahvilaatu. Pannukahvin valmistuksessa yleisimpiä sudenkuoppia ovat liian karkea jauhatus, kiehauttaminen ja liian lyhyt uuttoaika. Hyvin valmistettu pannukahvi tuo erinomaisiin kahveihin lisää suutuntumaa ja uusia ulottuvuuksia, sillä kahvin luontaisia rasvoja ei suodateta pois.

Näillä muutamilla vinkeillä onnistut pannukahvin valmistuksessa varmasti!

Tarvitset 70g vastajauhettua hyvälaatuista kahvia. Omia suosikkejani pannukahvina ovat olleet kenialaiset kahvit. Tänä vuonna erityisesti Muchagara AA on ollut loistava tähän käyttöön! Jauha kahvi vain hieman karkeammaksi kuin suodatinmenetelmällä valmistettaessa. Esimerkiksi Wilfan Uniform myllyllä tämä tarkoittaa pari – kolme naksautusta suodatinkahvikarkeutta karkeampaa jauhatusta. Usein jauhan kahvia juuri oikean määrän eräreissuille lähtiessä ja otan nämä valmiina annoksina mukaan ilmatiiviissä pusseissa. Oikeat määrät ja oikea jauhatuskarkeus on tässä yhteydessä huomattavasti tärkeämpää kuin äärimmäisen tuore jauhatus.

Mittaa kahvipannuun 1000g puhdasta vettä. Voit käyttää joko lähdevettä tai hyvälaatuista vesijohtovettä. On myös hyvä huomioida, että eri kahvipannuilla parhaan lopputuloksen saavuttaa eri määrillä kahvia ja vettä.

 

 

Kiehauta vesi ja siirrä kahvipannu pois lämmönlähteeltä tai nuotiolta. Huomioithan myös mahdolliset metsäpalovaroitukset ennen avotulen tekemistä!

Lisää kahvi veden joukkoon ja sekoita. Anna hautua kannen alla tasan 4 minuuttia. ÄLÄ KIEHAUTA KAHVIA tai siirrä pannua takaisin lämmönlähteen päälle. Se on nimittäin varmin tapa saada kahvista kitkerää ja pahan makuista.

Hautumisen jälkeen riko varovasti lusikan pohjalla pintaan muodostunut kerros. Tämä edesauttaa kahvin painumista pohjalle. Kuori pintaan muodostunut vaahto pois käyttäen lusikoita.

ODOTA! Tämä on toinen tärkeä vaihe! Anna kahvin vetäytyä noin 10 minuuttia. Tällä välin kahvipurut painuvat pohjalle ja kahvi jatkaa uuttumistaan. Lopputuloksena on makea, intensiivinen ja kompleksinen kahvi ilman mukaan sekoittuvia puruja.

Pannukahvi ei ole kiireisen ihmisen juoma, mutta kärsivällisyys palkitaan todenteolla!

Ja muistathan siivota jälkesi; se mitä jaksat metsään kantaa, jaksat kantaa sieltä myös pois!

 

 

 


Suosittelemme:

Julkaistu 9. heinäkuun, 2019 i Uutiset