Avain täydelliseen kahvikuppiin on sekä kahvipapujen laadussa, että kahvin jauhamiseen ja keittämiseen käytetyissä laitteissa. Siitä hetkestä, kun kahvipavut jauhetaan aina siihen hetkeen asti,  että saat höyryävän kupin kahvia eteesi, väliin mahtuu useampi pienempi asia, jolla on vaikutusta siihen että saat mahdollisimman aromikkaan kahvikokemuksen.

Kahvinkeittoon käytetyt laitteet ovat luonnollisesti avainasemassa. Sekä kahvinkeittimellä, että kahvimyllyllä on oma roolinsa ja tehtävänsä, ja ne vaikuttavat isosti lopulliseen tulokseen. Kahvinkeitto ensiluokkaisilla välineillä on nautinto itsessään, ja varmistaa hyvän alun päivälle. Kahvinvalmistuslaitteiden päivittäminen on investointi hyvään makuun, nautintoon ja elämänlaadun parantamiseen. On aika viedä kahvikokemuksesi uudelle tasolle!

 

Jauhatus, raikas vesi, lämpötila ja uuttoaika

Valitsemalla pavut, ja jauhamalla ne itse varmistat, että kahvin aromi ja maku vapautuu juuri oikealla tavalla, ja ennen kaikkea juuri oikealla hetkellä. Kahvipapujen aromeista jopa puolet häviää jo viidentoista minuutin kuluessa siitä, kun pavut pääsevät kosketuksiin hapen kanssa. Jauhamalla pavut itse, juuri ennen kahvinkeittoa varmistat sen, että pääset nauttimaan kahvin aromeista täyteläisimmillään. Kahvimylly, jossa on joustavasti eri jauhatuskarkeusvaihtoehtoja mahdollistaa sopivan jauhatuksen juuri sinun suosimallesi kahvinvalmistustavalle aina espressosta pannujauhatukseen.

Valmiista kahvikupista 98,5% on vettä. Siksi veden roolia kahvinkeitossa ei voi korostaa liikaa. Suomessa ollaan siinä mielessä onnekkaita, että yleisesti ottaen hanavesi on puhdasta ja happirikasta. Lähtökohta kahvin keittämiseen siis on mitä parhain. Moni kuitenkin astuu harhaan lisäämällä veden keittimeen kahvipannulla tai mukilla, jolloin lähtökohtaisesti raikas ja puhdas vesi ei sitä enää ole. Tällöin lopputulos ei myöskään voi olla paras mahdollinen. Markkinoilla on kahvinkeittimiä, joiden vesisäiliö on irrotettavissa, ja joihin veden voi lisätä suoraan hanasta.

Optimaalinen lämpötila kahville on 92–96 astetta. Alhaisemmassa lämpötilassa kahvin aromit eivät irtoa tarpeeksi tehokkaasti ja liian kuuma vesi sitä vastoin tekee kahvista kitkerää. Varmistaaksesi oikean lämpötilan kannattaa investoida laitteisiin, jotka on suunniteltu ja valmistettu niin, että lämpötila on oikea heti ensimmäisestä pisarasta lähtien. Uuttoajalla tarkoitetaan sitä aikaa, jonka vesi on kosketuksissa jauhetun kahvin kanssa ennen tippumista pannuun. Suodatinkahvin ideaali uuttoaika on n. 4-6 minuuttia.

 

 

Kahvintekovälineiden merkitys kahvinvalmistuksessa

Korkealaatuiset kahvinkeittovälineet varmistavat sen, että jauhettu kahvi uutetaan tasaisesti ja tehokkaasti. Ne säätelevät veden lämpötilaa ja vesimäärää niin, että lopputulos on juuri toivotunlainen. Sinulla tulisi olla kahvinkeitin, joka tyhjentää laitteen 100%:sesti vedestä joka keittokerran jälkeen, kuten esimerkiksi Wilfan Performance keitin. Harva tietää, että ilman erillistä pumpputeknologiaa laitteeseen jää aina vettä edellisiltä keittokerroilta. Kun keittämiseen käytetään vanhaa vettä, ei lopputulos ole toivotunlainen. Useimmat markkinoilla olevat keittimet ovat ilman erillistä pumppua, ja niihin jää aina noin 1dl vettä putkistoon. Jos et usko, niin tämä on helppo todeta itse kääntämällä keitin ylösalaisin vesialtaan yläpuolella.

 

Arvioi nykylaitteesi

Ennen kuin päivität kahvinvalmistusvälineitäsi kannattaa arvioida nykyisten kunto, ja kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

Tarkastele kahvimyllyn jauhaman kahvin laatua, esimerkiksi jos jauhatuksessa on epätasaisuuksia. Ajan myötä vanhemmat kahvimyllyt voivat tuottaa epätasaista jauhatusta mikä osaltaan voi vaikuttaa kahvin makuun ja uuttoon.

Osoittaako kahvinkeittimesi kulumisen merkkejä? Vanhemmilla kahvinkeittimillä saattaa olla haasteita ylläpitää oikeaa keittolämpötilaa, mikä osaltaan voi johtaa siihen, että kahvi ei enää maistu siltä kun sen pitäisi.

Mieti myös tyhjentääkö laitteesi veden 100%:sesti käytön jälkeen? Voit tarkistaa sen helposti kääntämällä kahvinkeittimen käytön jälkeen ylösalaisin pesualtaan yläpuolella. Jos vettä tulee, on se merkki siitä että laitteessasi ei ole pumpputeknologiaa, joka varmistaa veden tyhjentymisen.

Mieti kahvinkeittotarpeitasi

Mieti tarpeitasi ja mieltymyksiäsi kahvin valmistuksen suhteen. Näin varmistat, että mahdolliset laitepäivitykset vastaa tarpeitasi ka mahdollistaa sinulle parhaan kahvinkokemuksen.

On muun muassa tärkeää ottaa huomioon, kuinka paljon kahvia yleensä keität. Jos keität usein kahvia suurelle ihmisryhmälle, saatat tarvita kahvinkeitintä, jossa on suurempi kapasiteetti. Jos taas keität kahvia pienelle taloudelle, kahvinkeitin, jolla voi keittää myös pienempiä määriä laadukasta kahvia, voi olla sopivampi.

Määrittelemällä itsellesi oleelliset ominaisuudet on helpompi lähteä tutkimaan eri vaihtoehtoja, ja valita itselleen sopivat laitteet.

Kahvimyllyn päivitys

Kahvimylly on kahvirakastajan paras ystävä. Kuvittele, että heräät aamulla, nappaat lempikahvipapusi ja jauhat ne täydelliseksi. Kahvin tuoksu valtaa huoneen, samalla kun kahvimyllyn terät murskaavat pavut vaivattomasti luoden samalla tarkan ja tasaisen jauhatuksen, joka takaa optimaalisen kahvikokemuksen.

Suosittelemme, että panostat kahvimyllyyn, jossa on laaja skaala jauhatuskarkeuksia – näin saat aina oikean jauhatuksen sinulle sopivaan kahvinvalmistusmenetelmään. Laadukas kahvimylly yhdistettynä laajaan skaalaan jauhatuskarkeuksia mahdollistaa aina tasaisesti ja tarkasti jauhettua kahvia, jossa makumaailma on mahdollisimman täydellinen.

Korkealaatuisen kahvimyllyn avulla saat mahdollisimman paljon irti pavuista, ja luotua uuden ulottuvuuden kahvihetkeesi, on se sitten aamulla tai illalla, kotona tai mökillä.

Kahvinkeittimen päivitys

Luotettava kahvinkeitin on kahvinkeiton kulmakivi. Etsi ECBC-hyväksyttyjä malleja, joissa on uuttoajan säätö, oikea keittolämpötila ensimmäisestä pisarasta lähtien, ja joka tyhjentää laitteen vedestä 100%:sesti käyttökerran jälkeen. Näin varmistat että saat mahdollisimman paljon irti kahvipavuista, ja lopputuloksena mahdollisimman aromikkaan kupillisen kahvia täynnä makua ja luonnetta.

Kun juuri oikeaan lämpötilaan keitetty kuuma vesi kohtaa jauhetun kahvin, aromit vapautuvat ja tuloksena on täyteläisen maukas kahvikuppi, joka herättää aistisi. On ensiarvoisen tärkeää, että veden lämpötila on juuri oikea heti ensimmäisestä uuttohetkestä alkaen. Tämän lisäksi kahvin pitää suodattua juuri oikean ajan, ettei siitä tule hapanta tai kitkerää.

Ja viimeisenä mutta ei vähäisimpänä on tärkeää, että kahvinkeiton aloitetaan aina tuoreella vedellä. Wilfan kahvinkeittimien irrotettava vesisäiliö on tässä todella näppärä. Se lisäksi että saat veden lisättyä suoraan hanasta siinä on myös mittataulukko, joka muistuttaa kahvin ja veden täydellisesti sekoitussuhteesta.