Mansikkakakku
Ainesosat:
Kakkupohja
- 4 isoa kananmunaa
- 180 g sokeria (2 dl)
- 2 rl rapsi- tai ruokaöljyä
- 3 rl jogurttia, kermaviiliä tai ranskankermaa
- 1 tl vaniljatahnaa tai vaniljajauhetta
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- hyppysellinen suolaa
Vaniljakreemi
- 2 kananmunankeltuaista
- 2/3 dl sokeria (65 g)
- 2 rl maissitärkkelystä
- 2 dl maitoa
- 15 g voita
- 1 tl vaniljatahnaa tai 2 tl vaniljasokeria
Koristeluun
- 1 l vispikermaa
- 500 g mansikoita
- 200 g vadelmia
Valmistus:
Kakkupohja
- Kuumenna uuni 160 °C kertoilmatoiminnolla (tai tavallinen 175 °C).
- Aseta irtopohjavuoan (halkaisija 20-23 cm) pohjalle leivinpaperi ja pingota paperi vuoan reunojen väliin. Älä rasvaa reunoja, sillä taikina nousee paremmin ja saat korkeamman pohjan.
- Vatkaa munat ja sokeri todella kuohkeaksi ja paksuksi.
- Sekoita jogurtti, öljy, vaniljatahna/jauhe ja suola pienessä kulhossa.
- Sekoita toiseen kulhoon jauhot ja leivinjauheen
- Siivilöi ensin jauhoseos sokeri-kananmuna seoksen joukkoon ja lisää lopuksi varovasti jogurtti-öljy-vanilja-suola. Seoksen kuuluu edelleen olla paksu ja kuohkea.
- Kaada taikina vuokaan ja paista noin 25-30 minuuttia. Voit kokeilla pohjan kypsyyttä painamalla puisen tikun pohjaan. Pohja on valmis, kun tikkuun ei jää kakkutaikinaa ja tikku on kuiva.
- Leikkaa vaakatasossa kolmeen osaan.
Vaniljakreemi
- Sekoita kananmunankeltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys kulhossa.
- Kiehauta maito. Kaada se munaseokseen vatkaten ja kaada kaikki takaisin kattilaan.
- Kuumenna keskilämmöllä jatkuvasti sekoittaen, kunnes kreemi sakenee. Nosta liedeltä ja lisää voi ja vanilja.
- Kaada kulhoon, peitä kelmulla ja laita jääkaappiin jäähtymään.
Kakun kokoaminen
- Vatkaa kerma kevyeksi ja kuohkeaksi. Ota noin 2 dl sivuun ja sekoita vaniljakreemin kanssa.
- Leikkaa puolet mansikoista kuutioiksi. Levitä puolet kerma-vaniljakreemiseoksesta kakkupohjalevyn päälle. Lisää päälle mansikoita ja vadelmia ja tee sama seuraavalle kakkupohjalevylle.
- Aseta viimeinen kakkupohjalevy päälle ja levitä kerma kakun ympärille. Pursottele kermaa ”palloiksi” kakun reunoille. Ota lusikka, asettele se kermavaahtopallon keskellä, ja vedä lusikan pohjalla kermaa kakun keskustaa kohti.
- Lohko loput mansikat neljäsosiksi ja aseta ne kakun keskelle ja viimeistele vadelmilla.
Kuva ja resepti: Emma Brink Rask
Suositellut tuotteet: