Valitsin Wilfan ilmalämpöpumpun markkinoiden pisimmällä takuulla

Wilfan tehokkaimmalla ilmalämpöpumpulla perhe Skjefstad Norjan Sandefjordissa on valmis nauttimaan viilennyksestä kesähelteillä ja tasaisesta, huomattavasti kustannustehokkaammasta lämmityksestä talvella.

– Koska sähkön hinta on noussut merkittävästi, niin olemme laskeneet, että ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin kolmessa vuodessa. Sen jälkeen kaikki laitteen mahdollistava energiasäästö on puhdasta rahan säästöä. Halusimme investoida ilmalämpöpumppu mahdollisimman nopealla aikataululla, jotta se olisi meillä valmiiksi asennettuna ennen syksyä, ja bonuksena voisimme käyttää sitä viilentämiseen loppukesän kuumilla ilmoilla, kertoo Sigurd Skjefstad.

Vaikka moni yhdistää ilmalämpöpumpun nimenomaan huoneilman lämmittämiseen niin sitä voi käyttää myös toisinpäin: sen sijaan että laite puhaltaa lämmintä ilmaa huoneistoon se voi imeä sitä ulospäin samalla viilentäen tilan.

– Kuumina kesäpäivinä on todella miellyttävä saapua viileään asuntoon, erityisesti iltaisin, kun on menossa nukkumaan. Sandefjordissa meillä on myös eniten aurinkoisia päiviä koko Norjassa, Sigurd jatkaa.

Kuten kaikissa Wilfan ilmalämpöpumpuissa Svalbard Extrem mallissa olevat hiili- ja ionisuodattimet puhdistavat ilmaa ja poistavat pahaa hajua ja bakteereita. HEPA-suodatin on tehokas siitepölyä vastaan niin kauan kun se puhdistetaan säännöllisesti.

Kallistuneita sähkölaskuja ja puulla lämmittäminen

Perheen isä aloitti tutustumisen ilmalämpöpumppuihin talvisesonkia ajatellen, ja törmäsi Wilfan valikoimaan. 1950-luvulla rakennettu pientalo on kolmessa tasossa eikä se ole kovin hyvin eristetty. Erityisesti alakerrassa, jossa perhe eniten aikaa viettää on ollut haasteellista ylläpitää sopivaa lämpötilaa pattereiden voimin.

Se on johtanut lisääntyneeseen sähkönkulutukseen ja puulla lämmittämiseen.

– Tammikuussa 2021 sähkönkulutuksemme oli 4 300 kWh. Sähkön hinta kolmin- ja jopa nelinkertaistui, ja me yritimme säästää siellä missä pystyimme. Tammikuussa 2022 kulutuksemme olikin enää 2571 kWh, mutta samaan aikaan olimme käyttäneet kolminkertaisen määrän puutavaraa lämmittämiseen, ja jouduimme hankkimaan sitä lisää monta kertaa. Samaan aikaan puun hinta nousi, ja laatu huononi.

Tasaisen lämpötilan ylläpitäminen on myös ollut haastavaa.

– Pattereiden avulla alakerran lämpötilaa ei pystytty pitämään toivotulla tasolla. Aamulla, kun heräsimme oli lämpötila usein 16-17 astetta. Lämpö oli myös hyvin keskitetty takan läheisyyteen, eikä se jakautunut tasaisesti muihin huoneisiin.

Monet talot ovat huonosti eristettyjä 

Nyt talossa on miellyttävä, tasainen lämpötila vuorokauden ympäri, ja siitä voi kiittää seinällä olevaa Wilfan Svalbard Extreme ilmalämpöpumppua. Wilfan ilmalämpöpumppumalliston tehokkaimmassa mallissa on tehoa 7,2 kWh, ja se on tarkoitettu nimenomaan isoille, ei niin hyvin eristetyille taloille, joita suurin osa ennen vuotta 2000 rakennetuista taloista on.

Siihen, mikä malli on juuri sinulle sopivin vaikuttaa moni asia mm: viilennettävän tai lämmitettävän tilan muoto ja koko, ilmasto jossa asut ja se, mihin saat ilmalämpöpumpun sijoitettua. Wilfan myynti- ja tuotepäällikkö Bjørnar Westeråsille oli itsestään selvää, että Sandefjordin perheelle sopii seinälle asennettava malli. Sisäyksikkö sijoitettiin olohuone-keittiöön, josta ilma jakautuu tasaisesti ko. tilan lisäksi myös eteiseen ja sitä kautta rappuja pitkin yläkertaan.

Wilfan mallistosta löytyy myös lattiamalli Trysil Floor Comfort. Lattiamallit puhaltavat ilman lattiaa pitkin, ja saattaa olla hyvinkin varteenotettava vaihtoehto, mikäli talossasi on kovin kylmät lattiat.

Wilfan 7 vuoden takuu

– Liian tehokasta ilmalämpöpumppua ei välttämättä ole järkeä hankkia, mutta ainakaan se ei saa teholtaan liian pieni. Jos pumpun teho ei ole mitoitettu lämmitettävään tai viilennettävään tilaan käy laite aina ”täysillä” mikä ei ole pitkässä juoksussa hyvä asia. Laite kuluu, ja sen äänentaso on korkea, kertoo Westerås.

Wilfa Svalbard Extreme on hiljainen, energiatehokas ja sitä pystyy ohjaamaan kauko-ohjaimella tai etänä. Näin pystyt ohjaamaan laitetta myös esim. tien päältä. Hiili- ja ionisuodattimet puhdistavat ilmaa ja poistaa hajuja sekä bakteereita.

Yksi tärkeimmistä syistä siihen, että perhe päätyi nimenomaan Wilfan ilmalämpöpumppuun on Wilfan 7 vuoden takuu.

– Sen lisäksi että saimme apua sopivan ilmalämpöpumpun valintaan saimme myös hyviä vinkkejä sisä- ja ulkoyksikön sijoitteluun liittyen. Sijoitteluun liittyen liittyykin yllättävän paljon huomioitavaa, jotta varmasti saat parhaan mahdollisen tehon ja mukavan käyttäjäkokemuksen. Asentajat ehdottivat ratkaisuja, joita emme itse koskaan olisi tulleet ajatelleeksi, Sigurd Skjefstad kertoo.

Wilfa ilmalämpöpupmput

Ilmalämpöpumppu
Ilmalämpöpumppu
Ilmalämpöpumppu
VARMEPUMPE Wilfa Svalbard extreme INNEDEL
Ilmalämpöpumppu
Varmepumpe Trysil 6500 Gulv
Ilmalämpöpumppu
Ilmalämpöpumppu