Mitä pitäisi tietää eri kahvinvalmistusmenetelmistä? Etsi sinulle sopiva kahvinvalmistustapa

On olemassa lukemattomia tapoja valmistaa kahvia. Jotkut ovat yksinkertaisempia kuin toiset, mutta kaikilla valmistustavoilla saa herkullista valmistettua kahvia. Tässä annamme sinulle pienen yleiskuvan yleisimmistä valmistusmenetelmistä.

 

Svart Performance

Suodatinkahvi

Kahvinkeittimen avulla keitetty kahvi on nykyään yleisin valmistusmuoto. Kahvinkeitin lämmittää veden, vesisäiliöstä vesi nousee suodattimeen, jossa se sekoittuu jauhettuun kahviin. Lopuksi valmis kahvi valuu kannuun.

Tämän valmistustavan etuna on, että suodatin suodattaa kahvissa olevia haitallisia aineita (kahweol ja cafestol), joilla on taipumus nostaa veren kolesterolipitoisuutta. Tästä syystä suodatinkahvia pidetään terveydelle järkevimpänä vaihtoehtona kahvin valmistusmenetelmistä ja usein suositellaan ihmisille, joilla korkea kolesteroli.

Linkki: Miten valmistaa täydellinen kahvi

 

Vinkki: TV 2 Auttaa sinua – Testivoittaja

 

 

Aeropress

Aeropress

Aeropress on yksi uusimmista kahvinvalmistus menetelmistä maailmassa, jonka kehitti yhdysvaltalainen Alan Adler vuonna 2005. Aeropressin rakenne koostuu kahdesta sylinteristä, joita yhteen painamalla kahvi sekoittuu ja työntyy laitteessa käytettävän suodattimen läpi. Aeropress on täydellinen, kun haluat valmistaa pienempiä määriä kahvia kuten yhden kupillisen. Kuten kahvinkeitin, myös Aeropress poistaa paperisen suodattimen avulla kahvin rasvaa ja samalla siinä olevaa kolesterolia kohottavia ainesosia.

 

 

 

 

Pressopannu

Pressopannu

Pressopannu koostuu sylinterin muotoisesta säiliöstä ja kannesta, jossa on hienojakoinen metallisuodatin. Kun olet kaatanut jauhetun kahvin pannuun ja lisännyt kuuman veden, niin anna sen vetäytyä 3–7 minuuttia riippuen karkeusasteesta , paina metallisuodatin rauhallisesti alas kannunpohjaan ja tämän jälkeen kahvi on valmis tarjottavaksi. Metallisen suodattimen ansiosta jauhettu kahvi pysyy erillään valmiista juotavasta kahvista. Pressopannua on hyvin yksinkertainen käyttää ja ei tarvitse kuin lämmittää vesi ja kaataa se kannuun jauhetun kahvin päälle, jolloin saat täyteläistä kahvia. Ainut haittapuoli on kahviin jäävät kolesterolia kohottavat ainesosat, koska kahvia ei suodateta erikseen paperisen suodattimen läpi.

 

 

 

Pannukahvi

Pannukahvi

Valmistukseen käytetään karkeampaa jauhatusta kuin suodatinjauhatus ja kahvi valmistetaan suoraan kahvipannussa. Voit helposti keittää veden vedenkeittimessä ja sekoittaa kahvin ja veden kahvipannussa. Anna seoksen tekeytyä 6–8 minuuttia, jonka jälkeen kahvi on valmista tarjoiltavaksi. Jos kaadat kahvin erikseen paperisen suodattimen läpi, niin suodattuvat myös kolesterolia kohottavat ainesosat.

 

 

 

 

Automaattinen espressokone

Espresso, Latte macchiato ja Caffe latte

Espresson, latte macchiaton ja Cafe latten valmistamiseen tarvitaan espressokeitin. Espresso on pieni kuppi kahvia, jossa on voimakkaampi maku kuin tavallisessa suodatinkahvissa. Espresso valmistetaan työntämällä lähes kiehuvaa vettä (85–95°C) 8-18 baarin paineella hienoksi jauhetun kahvijauheen läpi, joten valmistukseen tarvitaan erillinen laite. Tuloksena pienestä mokkakuppista heti nautittava kahvi.
Valmistusmenetelmä ei poista kahvista kolesterolia kohottavia ainesosia, koska erillistä paperista suodatinta ei käytetä. Latte macchiaton ja Cafe latten valmistuksessa käytetään espressoa maitokahvijuoman pohjana, johon lisätään kuumaa maitoa ja maitovaahtoa.

 

 

 

 

Instant kahvi (pikakahvi)

Instant kahvi (pikakahvi)

Pikakahvi on kuivattua kahviuutetta, joka liukenee veteen.

Pikakahvin valmistamiseen tarvitset vain noin teelusikallisen pikakahvia kuppia kohden ja kuumaa vettä päälle.

 

 

 

 

 

Kapselikone

Kapselikone

Kapselikoneet ovat saaneet vahvan jalansijan viime vuosina. Kapselikoneen ajatus on se, että yhden kupin valmistus on helppoa ja nopeaa. Useimmissa kapselikoneissa käytetään valmistajan laitteelle kehitettyjä kapseleita, jolloin sitoudutaan valmistajan tuotevalikoimaan. Valmistajista riippuen juomasekoituksia on muutamasta jopa kymmeniin erilaisiin. Kapselikahvi on myös kalliimpaa verrattuna esimerkiksi suodatinkahvinkeittimessä valmistetun kahvikupillisen hintaan ja kapselista syntyy jonkin verran jätettä jokaisella käyttökerralla.

 

 

 

Pour Over

Pour over -manuaalinen kahvinvalmistus

Pour over valmistus toimii periaatteessa samalla tavalla kuin kahvinkeittimellä, mutta prosessi on manuaalinen. Tämä tarkoittaa, että kaadetaan kuumaa vettä suodattimessa olevan kahvijauheen päälle.

Pour Over valmistuksessa on tärkeää tehdä suodattaminen oikealla nopeudella parhaiden aromien

 

 

 

 

 

Perkolaattori

Perkolaattori

Perkolaattorikeittimessä kahvi suodatetaan metallisen kestosuodattimen läpi, jolloin kaikki kahvissa oleva rasva päätyy suoraan valmiiseen kahviin, eikä jää suodattimeen. Näin kahvista saadaan vahvan ja täyteläisen makuista.

Toimintaperiaatteen mukaisesti keitin kierrättää kuumaa vettä keittimessä useaan kertaan. Vesi nousee ylös pohjasta nousevaa putkea pitkin ja leviää suodattimessa olevan kahvin päälle. Perkolaattorikeittimessä tulisi käyttää karkeammaksi jauhettua kahvia; esimerkiksi pannujauhettua kahvia.

 

 

Laitteet eri kahvinvalmistusmenetelmiin

Testvinner Svart Precision WSP-2A
Kahvinkeitin
Coffeemaker Classic in matt White CMC-100MW
Kahvinkeitin
Coffeemaker CMC-100MB Classic
Kahvinkeitin
WaterKettle Svart Pour WSPOK_1000B
Vedenkeitin
Kahvi Pour Over
Kahvinkeitin
Kahvinkeitin