Ilmalämpöpumpulla merkittävää säästöä – maksaa itsensä takaisin jopa kahdessa vuodessa
Lämmityskausi on kohta edessä loka-huhtikuussa ja suomalaisissa kodeissa odotetaan pelon sekaisin tuntein tulevaa talvea ja mahdollisia jättimäisiä sähkölaskuja. Talvella kodin lämpötila on nostettava 20–40 astetta ulkoilmaa korkeammalle. Nyt on viimeinen hetki valmistautua lämmityskauteen ja miettiä, miten saisi tulevat sähkölaskut pienemmäksi.
VTT:n laskelmien mukaan ilmalämpöpumpulla voidaan niin vanhoissa kuin uusissakin rakennuksissa säästää 35–40 prosenttia lämmöntarpeesta. Tämä on merkittävä säästö. Se tarkoittaa sitä, että ilmalämpöpumppu maksaa nykyään itsensä hyvinkin nopeasti takaisin.
Kuinka paljon säästät ilmalämpöpumpulla?
Keskimäärin hyvä ilmalämpöpumppu perusasennuksineen maksaa noin 2000–3000 euroa. Avainkysymys on se, kuinka paljon voit säästää euromääräisesti lämmityskustannuksissasi vuosittain, ja kuinka nopeasti ilmalämpöpumppu tällöin maksaa itsensä takaisin.
Tällä hetkellä on hyvin vaikeata arvioida tarkkaan sähkölämmitteisten talojen lämmityksen sähkön hintaa vuositasolla. Se riippuu kotitalouden sähkösopimuksesta.
VTT:n laskujen mukaan esimerkiksi normaalisti 15000kWh vuodessa käyttävässä sähkölämmitteisessä omakotitalossa ilmalämpöpumpulla voi säästää sähköä 6 000kWh verran. Vuodessa tämä merkitsee Energiaviraston heinäkuun keskihintojen perusteella yli 1100 euroa säästöä vuodessa.
Tällöin ilmalämpöpumppu voi parhaimmillaan maksaa itsensä takaisin jopa noin kahdessa vuodessa.
On myös hyvä muistaa, että ilmalämpöpumpun asennuksesta eli työn osuudesta saa kotitalousvähennyksen verotuksessa. Kun perusasennuksen hinta on normaalisti noin 800 euroa, niin verovähennettävää tulee yhteensä 320 euroa. Kotitalousvähennyksen maksimi on tänä vuonna 2250 euroa, josta omavastuu on 100 euroa. Työn osuudesta saa vähentää 40 prosenttia, jos on ostanut työn yritykseltä, joka on alv-rekisterissä.
Kun haluat säästää, niin huomioi seuraava
Kuinka paljon sitten ilmalämpöpumppu kuluttaa sähköä lämmityskaudella? Ilmalämpöpumpun SCOP-arvo kertoo, kuinka paljon ilmalämpöpumppu tuottaa lämpöenergiaa yhdellä kilowatilla sähköenergiaa. SCOP-arvo tarkoittaa siis ilmalämpöpumpun hyötysuhdetta.
Wilfa Svalbard Extreme mallissa SCOP-arvo on 5,1. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi kilowatti sähköenergiaa muuttuu 5,1 kilowatiksi lämpöenergiaa. Ilmalämpöpumpulla voit siis säästää vuositasolla energiaa jopa 5 000–8 000 kWh riippuen asunnon koosta sähkö- ja öljylämmitteisissä taloissa. Vuosittaisia säästöjä voi kertyä noin 500–900 euroa.
Wilfan ilmalämpöpumput on testattu Pohjois-Norjan vaativissa olosuhteissa ja niitä myydään vain Pohjoismaisilla markkinoilla.
Wilfa Svalbard Extreme ilmalämpöpumppu on myös korkeinta energialuokkaa A+++. Mitä korkeampi energialuokka, sen energiatehokkaampi laite on. Korkein A+++ -energialuokka kuluttaa kaikkein vähiten energiaa.
Onko ilmalämpöpumpulla lämmittäminen pakkaspäivinä kallista?
Ilmalämpöpumpun käyttöön kovalla pakkasella liittyy monesti epävarmuutta. Moni pelkää, että lämmittäminen tulee kalliiksi kylmimpinä päivinä. Näin ei missään tapauksessa kuitenkaan ole. Ilmalämpöpumppu kannattaa pitää päällä koko talven ajan, vaikka olisikin kova pakkanen.
Laitteen ohjausautomatiikka pitää huolen siitä, että lämpöpumppu ei mene rikki kovissakaan pakkasissa. Laadukkailla ilmalämpöpumpuilla ei ole käytännössä pakkasrajoja. Wilfa Svalbard Extreme lämmittää tehokkaasti vielä kovillakin pakkasilla. Tätä mallia käytetään paljon Pohjois-Norjan kovissa olosuhteissa lämmitykseen.
Mutta minkälainen on ilmalämpöpumpun hyöty pakkasella? Ilmalämpöpumput laskevat selvästi koko lämmityskauden energiakustannuksia, eikä siihen vaikuta paljoakaan pakkasjaksot. Ratkaisevinta on energiatehokkuus koko lämmityskaudella, jonka pituus on Suomessa yli 8 kuukautta, myös Etelä-Suomessa.
On hyvä muistaa, että ulkoilman lämpötila on yli 8 kuukauden ajan +10 asteen ja -10 asteen välillä koko maassa. Näissä lämpötiloissa ilmalämpöpumppujen hyötysuhde on ehdottomasti parhaimmillaan.
Näin saat parhaimman tehon irti ilmalämpöpumpustasi
Kodin lämpöpatterit kannattaa lämmityskaudella pitää päällä, mutta termostaatti säädettynä pari astetta ilmalämpöpumpun tavoite sisälämpötilaa pienemmällä. Jos ilmalämpöpumpun tavoitelämpötila on esimerkiksi 22 astetta, niin kannattaa pitää patteritermostaatit 18–19 asteessa. Tässä tilanteessa lämpöpatterit eivät normaalitilanteessa ole ollenkaan käytössä, mutta lämpiävät sitten tarvittaessa.
Jos lämmität myös tulisijalla, varmista kauko-ohjaimesta, että ilmalämpöpumppu on asetettu lämmitystilaan ”heating”. Jos se on automaattiasetuksella, niin se voi ryhtyä jäähdyttämään takan lämmittäessä asuntoa.
Pitkä takuu on tärkeä
Yksi laadukkaan pumpun tunnusmerkeistä on hyvä takuu. Wilfa on norjalainen yritys ja ainut merkki Suomen markkinoilla, joka tarjoaa ilmalämpöpumpuille seitsemän vuoden takuun.
llmalämpöpumpun ikä on noin 10 vuotta, mutta se voi kestää parhaimmillaan jopa 15 vuotta tai enemmän. Energiatehokkuus ja pumpun alhainen äänenvoimakkuus ovat tärkeitä ominaisuuksia. Moni arvostaa myös plasmasuodatinta, joka puhdistaa sisäilmasta epäpuhtaudet ja esimerkiksi lemmikkien karvoista irtoavat allergiset bakteerit.