Ilmalämpöpumpulla merkittävää säästöä – maksaa itsensä takaisin jopa kahdessa vuodessa

Wilfan energiatehokkaita  ja ympäristöystävällisiä ilmalämpöpumppuja voit käyttää niin talon lämmittämiseen talvella kuin viilentämiseen kesällä.

Ilmalämpöpumppu on ympäristöystävällisempi vaihtoehto, jonka ansiosta sähkölaskusi pienenee, ja saat tasaisemman ja miellyttävän lämpötilan kotiisi. Valitsemalla Wilfan saat lisäksi markkinoiden pisimmän 7 vuoden takuun.

Wilfa ilmalämpöpumput

Ilmalämpöpumppu
Ilmalämpöpumppu
VARMEPUMPE Wilfa Svalbard extreme INNEDEL
Ilmalämpöpumppu
Ilmalämpöpumppu
Ilmalämpöpumppu
Varmepumpe Trysil 6500 Gulv
Ilmalämpöpumppu

Viimeaikainen sähkön hintojen merkittävä nousu on saanut monet harkitsemaan ilmalämpöpumpun hankkimista. Eikä se ole mikään ihme! Ilmalämpöpumput ovat energiatehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kodin lämmittämiseen tai viilentämiseen.

Ilmalämpöpumppu lisää asumismukavuutta huomattavasti. Hitaasti kiertävä ilma tasoittaa lämpötilan koko talossa, ja samalla sekä kosteus- että homeriskit vähenevät sisäilman kosteuden laskiessa. Sillä saadaan raikas sisäilma, ja myös lattiat tuntuvat lämpimimmiltä. Ilmalämpöpumpussa on useita ilmansuodattimia, jotka parantavat sisäilman laatua, ja sitä käytetäänkin juuri sen vuoksi erittäin paljon allergisten sekä kotieläimiä sisätiloissa pitävien ihmisten ilmanpuhdistusjärjestelmänä.

Jotta saat ilmalämpöpumpustasi suurimman mahdollisimman hyödyn kannattaa valita juuri sinun tarpeisiisi parhaiten sopiva malli. Tähän vaikuttaa mm. huoneiden koko ja sijainti sekä se, mihin ilmalämpöpumppu halutaan sijoittaa.

Wilfan laadukkaasta valikoimasta löydät varmasti sinulle sopivan mallin – markkinoiden pisimmällä 7 vuoden takuulla varustettuna. Katso mallimme täältä.

Miten ilmalämpöpumppu käytännössä toimii?

Ilmalämpöpumppu koostuu ulkoyksiköstä, joka ottaa talteen ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa, ja sisäyksiköstä, jonka kautta lämmin ilma puhalletaan sisään huoneistoon. Jäähdytyksessä se toimii päinvastoin kuin lämmityksessä, eli siirtää lämpöenergiaa huoneilmasta ulkoilmaan. Nestemäinen kaasu kuljettaa energiaa sisä- ja ulkoyksikön välillä.

Miten tämä säästää sähköä?

Ilmalämpöpumppu hyödyntää ilmassa olevaa lämpöenergiaa. Se antaa enemmän lämmitystehoa, ja käyttää vähemmän sähköä kuin esim. patteri – käytät siis toisin sanoen vähemmän kilowattitunteja per neliö lämmittäessäsi asuntoasi.

Aiemmin on laskettu, että ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin noin seitsemässä vuodessa. Koronneiden sähköhintojen myötä ilmalämpöpumpusta on tullut entistä parempi investointi. Nyt on laskettu, että ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin jopa kahdessa vuodessa.

Markkinoilla olevat eri ilmalämpöpumppumallit mainitsevat usein COP-arvon, joka kertoo kuinka paljon lämpöä käytetystä energiasta saadaan irti. Usein tätä arvoa laskiessa käytetään oletuksena 7 asteen ulkolämpötilaa.

Tehokkuutta mitatessa tärkeämpi arvo on kuitenkin nk. SCOP-arvo, joka kertoo ilmalämpöpumpun tuomaa hyötysuhdetta vuoden aikana.

Sisäilma

Ilmalämpöpumppu lisää asumismukavuutta huomattavasti. Hitaasti kiertävä ilma tasoittaa lämpötilan koko talossa, ja samalla sekä kosteus- että homeriskit vähenevät sisäilman kosteuden laskiessa. Sillä saadaan raikas sisäilma, ja myös lattiat tuntuvat lämpimimmiltä. Ilmalämpöpumpussa on useita ilmansuodattimia, jotka parantavat sisäilman laatua, ja sitä käytetäänkin juuri sen vuoksi erittäin paljon allergisten sekä kotieläimiä sisätiloissa pitävien ihmisten ilmanpuhdistusjärjestelmänä.

Kuinka valitsen minulle sopivan mallin?

Kun olet päättänyt investoida ilmalämpöpumppuun on syytä valita juuri sinun tarpeisiisi sopiva malli. Siihen vaikuttaa mm.:

  • Minkälaisessa ilmastossa asut?
  • Minkäkokoiset lämmitettävät ja viilennettävät tilat ovat?
  • Minne ilmalämpöpumppu on mahdollista / halutaan sijoittaa?

Myös laitteen äänitaso ja ohjattavuus kannattaa pitää mielessä sijoittelua suunnitellessa.

Ilmasto

Kun ulkona on kylmä, on ilmassa myös vähemmän energiaa hyödynnettäväksi. Tästä syystä ilmalämpöpumpun teho vähenee mitä kylmempi ulkona on. Kun ulkona on pakkasta -15 astetta vähenee laitteidemme teho noin 10-15 prosenttia, vastaavasti jos ulkona on pakkasta -25 on tehoa 50 prosenttia vähemmän. Näin ollen tärkeää on valita mahdollisimman tehokas malli, mikäli tiedossa on pidempiaikaisia erittäin kylmiä ajanjaksoja.

Perussääntönä voi pitää sitä, että ilmalämpöpumpun tulisi kattaa lämmöntarve aina 10-15 pakkasasteeseen. Yksittäisinä sitä kylmempinä päivinä lämmitystä voi täydentää esim. takkaa lämmittämällä mikäli sellainen talosta löytyy.

Lämmitettävän tilan koko

Minkäkokoisen tilan ilmalämpöpumpun tulisi lämmittää? Tyypillisesti noin 80 m2 asunnossa varsinainen lämmitystarve on noin 50 m2’lle. Tällöin lasketaan, että 20 m2 kokoinen makuuhuone lämpenee samalla ns. epäsuorasti kun sen ovia pidetään auki. Pesuhuonetta, wc-tiloja ja eteistä ei yleisesti lasketa mukaan.

Myös lämmöntarve per neliö tulee huomioida. Kun uudempi (2000- luvulla rakennettu tai sitä nuorempi) asunto tarvitsee noin 25-30 wattia lämpöä per neliö, on luku usein vähintään tuplat kun puhutaan vanhemmista taloista.

Tarvittavan tehon saa laskettua seuraavasti: oletettu lämmöntarve per neliö x lämmitettävä kokonaispinta-ala.

Jos esimerkiksi asut vanhemmassa, ei niin energiatehokkaassa talossa voit olettaa, että lämmöntarve on 60 Wattia per m2. Jos lämmitettävä pinta-ala on 80 m2 tulisi sinun valita malli joka pystyy toimittamaan tehon joka on 60 x 80 = 4800 Wattia- tai 4,8 KW.

Tärkeää olisi varmistaa ettei ilmalämpöpumppu ole liian pieni teholtaan siihen tarkoitettuun tilaan. Teholtaan liian pieni ilmalämpöpumppu käy helposti ylikierroksilla, se kuluttaa laitetta ja sillä on vaikutusta sen äänenvoimakkuuteen. Pahimmassa tapauksessa se ei myöskään tuota tarpeeksi lämpöä.

Laitteen sijoittelu

Löytääksesi parhaimman mahdollisen sijoituspaikan ilmalämpöpumpulle kannattaa käytännöllisyyden lisäksi pitää mielessä estetiikka. Valikoimassamme on niin seinä- kuin lattiamalleja eri tarpeisiin.   

Seinämallit sijoitetaan useimmiten katonrajaan, josta se pystyy jakamaan lämmintä tai kylmää ilmaa mahdollisimman tasaisesti ja esteettömästi. Ilmavirran voi myös halutessaan suunnata alas, jolloin se jakautuu huoneistoon lattiaa pitkin.

Lattiamalli puhaltaa ilmavirtaa joko alaspäin lattiaa pitkin, tai ylöspäin huoneeseen.

Ilmalämpöpumppu koostuu sisäyksiköstä ja ulkoyksiköstä, ja sijoittelua miettiessä kummatkin tulisi huomioida. Sisäyksikön osalta tärkeä olisi varmistaa, että ilma pääsee kulkemaan mahdollisimman esteettömästi. Ilmalämpöpumppu lämmittää ensisijaisesti ne tilat, johon ilma sisäyksiköstä esteettömästi kulkeutuu, ja toissijaisesti ne tilat joihin lämpö jakautuu esim. ovia auki pitämällä.

Sisäyksikköä ei luonnollisesti kannata sijoittaa niin, että se puhaltaa ilmaa esim. sohvalle, jossa usein istut tai paikkaan, jossa hiljaisuus on ensisijaisen tärkeää. Sisäyksikköä tulee tasaisin välein puhdistaa, joten myös se on sijoittelun kannalta hyvä pitää mielessä.

Ulkoyksikkö kannattaa sijoittaa suhteellisen lähelle sisäyksikköä, jotta minimoidaan niiden välinen lämpöhukka. Sijoittelua suunnitellessa kannattaa huomioida naapurit,  makuuhuoneiden sijainti, ja se ettei ulkoyksikkö tule juuri siihen kohtaan jossa ulkona eniten aikaa viettää.

Äänitaso

Toiset kiinnittävät huomiota äänitasoon valitessaan ilmalämpöpumppua. Minimiäänitaso antaa toki osviittaa, mutta sitä ei yksinään kannata tuijottaa. Se kertoo äänitason silloin, kun pumppu käy pienimmällä tasolla ja teho on todella pientä. Suosittelemme minimiäänitason sijaan  katsomaan mikä äänitaso on silloin, kun laite tuottaa juuri sinun asuntoon tarvittavan tehon lämmittääkseen tai viilentääkseen sitä. Näin saat realistisemman kuvan siitä mikä todellinen äänitaso tulee olemaan.  Myös sijoittelulla on tässä merkitystä.

Huomaa myös, että äänitasoon reagoidaan useimmiten ulkoyksikön osalta, ei niinkään sisäyksikön.

Äänitaso mitatataan dBa’na, mikä selkokielellä tarkoittaa äänenpainetta mitattuna metrin päästä äänen lähteestä.

Ohjaus

Onko sinulle tärkeää, että pystyt ohjaamaan ilmalämpöpumppua etänä, esim. kännykällä? Tai riittääkö sinulle kauko-ohjain, jolla pystyy määrittelemään ennalta tiettyjä asetuksia kuten sen, että laite pienentää lämpötilaa yöksi?

Mikäli etäohjattavuus on tärkeää, tulee laitteen olla yhdistettävissä WiFi’in.

7 vuoden takuu

Wilfa valmistaa ilmalämpöpumppuja, jotka on tehty kestämään. Siksi tarjoamme kaikille ilmalämpöpumpuillemme pitkän 7 vuoden takuun.

Puhdistamalla ja huoltamalla laitetta säännöllisesti voit pidentää laitteen käyttöikää, ja varmistat sen, että sen teho säilyy hyvänä koko elinkaaren ajan.

Suodattimien osalta yleisesti suositeltava puhdistusväli on kahden viikon välein tai kerran kuussa. Käytä puhdistuksessa pölynimurin harjasuutinta. Jos suodattimet ovat kovin likaiset, pese suodattimet haaleassa vedessä astianpesuaineella.

Joka toinen vuosi olisi suositeltavaa hyödyntää ammattiasentajaa, joka tarkistaa ja puhdistaa laitteen kauttaaltaan. Näin minimoidaan mahdolliset tekniset virheet, ja pidennetään laitteen käyttöikää.